Kupujesz nowy zestaw garnków i od razu chcesz je przetestować? To normalne, jednak pamiętaj, że to, co przynosisz ze sklepu niekoniecznie nadaje się od razu do użycia. Dlaczego? Trzeba mieć na uwadze to, że zanim trafiły do Twojej kuchni były przechowywane w magazynach i transportowane w autach dostawczych. Niekoniecznie są więc czyste, dlatego lepiej nie ryzykować zdrowiem i samopoczuciem swojej rodziny. Wystarczy przemyć garnki, a potem je odpowiednio pielęgnować – dzięki temu będą spełniały standardy jakości i umożliwią zdrowe gotowanie.
Mycie garnków – higiena i czystość to podstawa
Mycie garnków nie wydaje się skomplikowaną czynnością i faktycznie, nie jest trudne. Trzeba jednak mieć świadomość, że nie każdy typ garnków podlega takim samym zasadom pielęgnacji. Czasem różnią się one w zależności od materiału, z jakiego garnki są wykonane. Dla bezpieczeństwa jednak nie warto ich szorować. Uważaj z używaniem szczotek drucianych, ostrych myjek i gąbek, które mogą porysować zwłaszcza teflon. Poniżej krótki poradnik mycia poszczególnych typów garnków z rozróżnieniem na najpopularniejsze typy.
Czyszczenie stalowych garnków
Dokładne mycie garnków jest niezbędne przed ich pierwszym użyciem. Do tego wystarczy ciepła woda i płyn do mycia – niektórzy decydują się na włożenie ich do zmywarki, co również jest dobrym pomysłem. Co ciekawe, częstą praktyką jest nacieranie dna i ścianek garnków olejem jadalnianym. Ma to na celu stworzenie naturalnej warstwy ochronnej.
Czyszczenie żeliwnych garnków
Tu także konieczne jest umycie przed pierwszym użyciem. Ale uwaga – w przypadku tego rodzaju garnków nie używamy środków myjących, bo detergenty mogłyby zaszkodzić. Lepiej jest zastosować samą ciepłą wodę, a do silnych zabrudzeń (powstających później, podczas eksploatacji) można sięgnąć po sodę oczyszczoną.
Garnków żeliwnych nie namaczamy, bo długi kontakt z wodą może powodować ich rdzewienie. Podobnie, jak w przypadku garnków stalowych również tu, przed pierwszym użyciem, warto natrzeć ich środek olejem rzepakowym lub słonecznikowym.
Czyszczenie emaliowanych garnków
W przypadku garnków emaliowanych, zanim przystąpimy do ich eksploatacji, powinniśmy najpierw natłuścić je olejem lub smalcem i odstawić na kilka godzin. Po upływie tego czasu możemy przejść do mycia z użyciem ciepłej wody i płynu do mycia.
Tu istotne jest jeszcze hartowanie. Na czym polega? Na stopniowym rozgrzewaniu garnków, aby były bardziej solidne i wytrzymałe. Szybkie nagrzewanie mogłoby je trwale uszkodzić. Uszkodzeniom ulegają też wewnętrzne warstwy, gdy nieodpowiednio je czyścimy. Jeśli robimy to szorstką szczotką, musimy liczyć się z zarysowaniami i ścieraniem powłoki ochronnej. Z kolei obicie garnka prowadzi do odpadania emalii. Zarówno jedno, jak i drugie może sprawić, że garnek emaliowany stanie się całkowicie bezużyteczny.
Pielęgnacja garnków w trakcie eksploatacji
Nierzadko zdarza się, że podczas użytkowania garnków dochodzi do ich przypalenia i resztki potraw przywierają do dna lub ścianek. Zawsze trzeba unikać intensywnego szorowania, a podczas przechowywania uważać na to, aby garnki nie obijały się o siebie.